088-2383000 [email protected]

Voor veel ondernemers stopt het werk niet helemaal als ze op vakantie gaan. Herkenbaar, even je mail controleren, toch nog even die ene offerte controleren en eruit sturen of een paar urgente vragen beantwoorden van kantoor. Wat we vaak doen, is dat we hiervoor verbinding maken met het wifi-netwerk van het hotel, benzinepomp of restaurant. Wat velen van ons niet beseffen, is dat dit wel enkele veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Hier zijn vijf handige tips om te voorkomen dat je informatie in de verkeerde handen terecht komt.

Tip 1: Maak niet zomaar met elk wifi-netwerk verbinding.

Hoe fijn is het als je ergens tijdens je vakantie een wifi-hotspot tegenkomt. Het is verleidelijk om in te loggen zodra je aan de slag kunt. Wees echter voorzichtig. Open wifi-hotspots zijn erg kwetsbaar. Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi-hotspots is dat de hacker tussen je apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Daarnaast kunnen anderen toegang tot informatie krijgen, zoals je e-mail, sociale media of je bank-inloggegevens. 

Maak ook geen verbinding met een wifi-netwerk zonder wachtwoord. Voer in dit geval je wachtwoord, gebruikersnaam of andere persoonlijke informatie niet in. Wil je toch gevoelige informatie versturen, verstuur deze dan via een mobiele hotspot 3G of 4G-verbinding.

Tip 2: Gebruik VPN.

Je kunt ervoor kiezen om een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken om het internetgebruik privé te houden. Het kan worden gezien als een particulier netwerk binnen een groter netwerk. Een VPN zorgt ervoor dat een computer buiten het bedrijfsnetwerk verbinding kan maken met het interne netwerk alsof hij op kantoor is en toegang heeft tot bestanden, applicaties en printers. Dit betekent dat mensen geen informatie kunnen krijgen over jouw activiteit op openbare wifi-netwerken. 

Tip 3: Versleutel de informatie op je apparaten.

Je kunt je laptop en/of tablet gratis versleutelen op Windows en Mac. Bij een later verlies of diefstal encrypt deze jouw data en komt je data niet in iemand zijn bezit.

Tip 4: Zet de instellingen zoeken aan op je apparaten.

Vaak staat deze aan, maar een extra check kan nooit kwaad toch? Wanneer je een mobiel, laptop en/of tablet gebruikt, kun je de zoekfunctie op je apparaat gebruiken om je verloren laptop, telefoon of tablet terug te vinden. Je kunt de app “Find My Android” downloaden op je Android-apparaat. Voor iPhone/iPad is daar “Find My iPhone/iPad” voor. Hiermee kun je je apparaat op afstand vergrendelen met een pincode. Je kunt ook het hele apparaat wissen op afstand. Superhandig dus. Het laat ook op een kaart zien waar het apparaat zich op dat moment in de wereld bevindt.

Tip 5: Vergeet wifi-netwerk.

Mobiele apparaten maken vaak verbinding met bekende wifi-netwerken. Dit zijn de netwerken waarmee je bent verbonden. Bijvoorbeeld het thuisnetwerk, hotel/vakantieappartement, vrienden, maar ook de supermarkt. Op gratis openbare netwerken kun je het beste niet automatisch verbinding maken. Het kan ook door slechteriken worden gebruikt om in te breken in mobiele telefoons en tablets. Verwacht niet dat het apparaat alleen verbinding maakt als het binnen bereik is.

Het netwerk vergeten betekent ook dat de verbinding niet automatisch tot stand komt. Het netwerk staat nog wel in de lijst met beschikbare wifi-netwerken. Als je binnen bereik bent, kun je opnieuw verbinding maken door het netwerk aan te tikken en het wachtwoord in te voeren.

Mocht je vragen hebben of wil je ergens hulp bij hebben? Neem dan direct contact met me op.

Ik wens je een fijne en veilige vakantie. 

Wij helpen u graag! Laat uw gegevens achter

3 + 10 =