Beveiligen van je IT-omgeving is niet zo moeilijk als je denkt

Werken in de cloud en open dataverkeer stellen steeds hogere eisen aan de veiligheid van je IT-omgeving. Maar het optimaal beveiligen van je ICT-landschap is echt geen ‘rocket science’. Met betrekkelijke eenvoudige maatregelen kom je vaak al een heel eind. Enkele praktische tips op een rij.

Heb je een uitwijkmogelijkheid?

Elke IT-manager die gewoon zijn gezond verstand gebruikt, kan al een wezenlijke bijdrage leveren aan de veiligheid van de IT-omgeving. Ga voor jezelf bijvoorbeeld eens na waar je al je bestanden en andere data opslaat. Wat als je daar niet meer bij kunt? Heb je dan wel gezorgd voor een goede back-up? Hoe zit het met het betalingsverkeer binnen je bedrijf? Hoeveel handwerk en controle komen daar bij kijken? En wat ga je doen als je echt niet meer kunt werken in je eigen IT-omgeving? Heb je in zo’n geval een uitwijkmogelijkheid? Pratend over een veilige IT-omgeving dringen zich meteen veel vragen op. De antwoorden op die vragen hoeven echter niet heel ingewikkeld te zijn.

Two factor authentication

Het eerste wat je kunt doen als je je IT-omgeving wilt beveiligen, is kijken hoe je huidige digitale communicatiemiddelen zijn ingericht. En neem vervolgens concrete maatregelen om dat te verbeteren. We noemen een aantal voorbeelden. Beveilig mobile devices met wachtwoorden. Zorg bij het inwerken van nieuwe medewerkers – maar ook als ze de organisatie weer verlaten – voor eenduidige regels over hoe om te gaan met de mobile devices waarmee zij werken. Leer je medewerkers welke mailtjes zij wel of niet mogen openen. Train ze daarom bijvoorbeeld in het herkennen van malware en spam. Een andere verstandige zet is om met two factor authentication te gaan werken. Medewerkers die vaak hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere applicaties en webservices brengen het bedrijf namelijk in gevaar. Door gebruik te maken van two factor authentication worden de nadelige gevolgen van gedeelde of gestolen wachtwoorden voorkomen. Pas op elke harddrive encryptie toe zodat bij diefstal niet meteen al je vertrouwelijke data op straat komen te liggen. Vergewis je ervan dat alle software waarmee je werkt ook nog daadwerkelijk wordt ondersteund. Wat ook werkt, is om je medewerkers zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te geven bij een veilige omgang met bedrijfsdata. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een medewerkersportaal waarover je collega’s grotendeels zélf de controle hebben.

Begin vandaag al met het beveiligen van je IT-omgeving

Het bovenstaande is slechts een kleine greep uit wat je allemaal kunt doen om je IT-omgeving te beveiligen tegen risico’s. Maar je kunt er vandaag al mee beginnen! Wil je precies weten hoe? Bel ons dan. Wij helpen je graag op weg.