De cyberaanval op de Universiteit Maastricht afgelopen voorjaar, waardoor wetenschappelijke data niet meer bereikbaar waren en studenten niet meer bij hun e-mail konden, onderstreepte het nog maar eens: wij kunnen onze ogen niet langer sluiten voor de gevaren van cybercriminaliteit. In de strijd tegen hackers en dataverlies is bewustwording van de risico’s de eerste stap. En dat is vooral mensenwerk.

Waar zitten de blindspots?

Als gevolg van de sterk toegenomen digitalisering zijn organisaties kwetsbaarder geworden. Maar als het gaat om het beschermen van hun online continuïteit hebben veel organisaties jarenlang een onbewust risico gelopen. ‘Wat kan ons nou gebeuren?’, zo luidde de algemene opvatting. Maar nu cyberaanvallen en gehackte computersystemen aan de orde van de dag zijn, is het zaak om je als organisatie heel bewust te worden van deze risico’s. “Om een goed beeld te krijgen van die risico’s, is het allereerst belangrijk om al je huidige digitale communicatiemiddelen en systemen in kaart te brengen”, zegt Rob Zwezereijn, eigenaar van Running IT. “Ga vervolgens goed na hoe al deze zaken zijn beveiligd. Waar zitten de blindspots en zwakke plekken? Hoe kwetsbaar is je IT-omgeving? Het meest kwetsbare onderdeel zijn de gebruikers. Zij lopen het meeste risico op virussen en dataverlies.”

Menselijke factor grootste risico

Je kunt je fysieke IT-omgeving nog zo goed beveiligen (bijvoorbeeld door encryptie toe te passen op al je harde schijven), het grootste gevaar zit ‘m nog altijd in de menselijke factor. Want het zijn vooral je medewerkers die dagelijks met alle digitale communicatiemiddelen moeten werken. “Daarom is het hard nodig om hen meer kennis bij te brengen over cybercriminaliteit en de bescherming daartegen. In veel organisaties valt op dat gebied nog veel winst te behalen”, weet Rob Zwezereijn. “Instrueer je medewerkers bijvoorbeeld welke mailtjes zij wel of niet mogen openen. En leer hen om complexe wachtwoorden te gebruiken; deze maken de toegang tot een systeem of een programma moeilijker en geven cybercriminelen zodoende minder kans. Kortom, voor een optimale bescherming van je IT-omgeving is het van cruciaal belang om je medewerkers bewuster te leren omgaan met de risico’s van de toegenomen digitalisering. Zorg ervoor dat dit thema binnen je organisatie hoger op de agenda komt. En bekijk samen met je medewerkers wat er allemaal nodig is om veilig te kunnen werken.”

Bescherm je data

Bescherming van je bedrijfsdata heeft de hoogste prioriteit. Laat daarom niets aan het toeval over. Advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op.