Je breekt je dagelijks het hoofd hoe je IT optimaal kunt inzetten om je bedrijfsdoelstellingen te halen. De continuïteit van je organisatie mag daarbij in geen geval in gevaar komen. Bij investeringen in IT-oplossingen is het daarom zaak om eventuele risico’s voor de bedrijfsvoering juist in te schatten. Hoe zorg je ervoor dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt?

Inbouwen van zekerheden

Werken in de cloud, altijd en overal toegang hebben tot je bestanden en de nieuwste state-of-the art software in huis hebben. Als bedrijf dat altijd met de tijd meegaat, ontkom je er niet aan om van tijd tot tijd in IT-oplossingen te investeren. Daarbij dient het waarborgen van de continuïteit van de IT-omgeving te allen tijde voorop te staan. Maar waar begin je? Eerst en vooral is het van wezenlijk belang om de huidige IT-infrastructuur van je bedrijf goed in kaart te brengen. Zijn daarin voldoende zekerheden ingebouwd die de continuïteit van je organisatie waarborgen? Zoals: is er gezorgd voor een goede back-up? Hoe stabiel en betrouwbaar is je ICT-infrastructuur? Werkt je bedrijf met eigen servers of voornamelijk in de cloud? En welke risico’s voor de bedrijfsvoering acht je daarbij aanvaardbaar?

Technologie blijft mensenwerk

De vraag die je jezelf bij iedere investering in een nieuwe IT-oplossing dus moet stellen is: heb ik mijn zaakjes werkelijk zo goed geregeld zodat de bedrijfsvoering zo min mogelijk risico loopt? Bedenk daarbij: IT-technologie is en blijft altijd mensenwerk. Je kunt alles nog zo perfect hebben ingesteld, maar als een medewerker onverhoopt op een verkeerd linkje klikt, dan zij de gevolgen vaak niet te overzien. Bovendien kost het implementeren van nieuwe IT-oplossingen tijd. Medewerkers moeten eerst wennen aan nieuwe werkwijzen. Belangrijk daarbij is dat zij een nieuw IT-systeem vanaf de basis aanleren. De verleiding is groot om bij nieuwe software meteen te gaan gebruikmaken van de meest geavanceerde opties. Maar vraag je altijd af: welke optie voegt op dit moment daadwerkelijk iets toe aan de bedrijfsvoering? Een voorbeeld: voor wie pas met Office 365 begint, heeft het weinig zin om zich meteen in Power BI te verdiepen, want dat programma vergt een uitgebreide kennis van Microsoft Excel. Stel daarom duidelijke prioriteiten: welke softwareprogramma’s zijn echt van toegevoegde waarde voor de bedrijfsvoering? En begin van daaruit te werken. Alleen op die manier bouw je een stevig fundament voor de continuïteit van je IT-omgeving.

Welke IT-investeringen zijn verstandig?

Welke IT-investeringen zijn verstandig voor de bedrijfsvoering van jouw organisatie?
Maak een vrijblijvende afspraak met ons. Wij helpen je graag op weg!